Stránka 1 z 1

Lze připravit vůbec chleba bez éček?

PříspěvekNapsal: stř 29. kvě 2013 17:00:23
od Mouna
Ahoooj,

zajímalo by mě, jestli je možné koupit nebo si udělat chleba bez éček. Docela jsem se začala o tuhle problematiku zajímat a snažím se vyhnout všem potravinám, které mají i méně nebezpečná éčka. Strava je potom sice docela omezená, ale dá se to. Chybí mi však chleba, který miluju v jakékoli podobě :D

Re: Lze připravit vůbec chleba bez éček?

PříspěvekNapsal: stř 29. kvě 2013 17:02:31
od Quasha
Ahoj, nikdy jsem takový chleba doma nepřipravovala, ale některé pekárny dokonce dělají chleba bez éček. Myslím, že ta pekárna se jmenuje Cais a jejich chleba má název Boubín a je prý bez éček. Je to taková veka, která může být i balená. Nevím jestli dokonce nejde objednat i přes internet, tak se potom může mrknout. S tím domácím receptem ti ale někdo určitě poradí, protože běžně se v domácích pekárnách chleba dělá, takže záleží asi jenom na přísadách.

Quasha

Re: Lze připravit vůbec chleba bez éček?

PříspěvekNapsal: úte 10. pro 2013 8:19:28
od Vladěna
Pokud myslíš chleba, upečený doma, tak to bez éček Určitě jde - záleží na surovinách, které použiješ. Jen asi strávíš víc času scháněním těch surovin než samotnou přípravou těsta a pečením chleba. Vypadá to, že éčka jsou dnes už skoro ve všem.

Re: Lze připravit vůbec chleba bez éček?

PříspěvekNapsal: pát 03. led 2014 18:56:41
od Terka
Chleba bez éček se asi dá udělat dost těžko, protože proslavenmá éčka jsou snad úplně ve všem. Spíš jde o to, která jsou a nejsou škodlivá, a to už mi připadá, že na to aby měl člověk nějakou speciální školu nebo kurz. Možná to je dobrý podnikatelský nápad do nového roku - kurz o éčkách! Našel by se někdo, kdo by se do toho se mnou pustil?

Re: Lze připravit vůbec chleba bez éček?

PříspěvekNapsal: pát 24. led 2014 13:57:23
od Věrka
Těsto na chleba se doma bez éček připravit dá. Chce to ale předtím být asi tak dvě hodiny někde v obcho´dáku, protože než se přečtou složení u všech surovin, tak to chvíli trvá a éčka jsou skoro ve všem. navíc doporučuji lupu, protože ta písmenka jsou někdy fakt hodně malinká. Já myslím, že ta éčka zybtečně démonizujeme...

Re: Lze připravit vůbec chleba bez éček?

PříspěvekNapsal: úte 11. úno 2014 17:45:24
od Lena
Chleba bet eček připravit samozřejmě jde - prostě se musí dobře přečíst, co obsahují jednotlivé suroviny a podle toho je vybrat. Bude to ale asi hledání ještě horší, než hledání pověstné jehly v kupce sena :-). Není lepší na ta ečka prostě zapomenout a smířit se s tím, že jsou a k tomu věřit, že ne zdraví škodlivá...

Re: Lze připravit vůbec chleba bez éček?

PříspěvekNapsal: stř 05. bře 2014 19:38:20
od RenataS
Upéct doma chleba bez éček je trochu problém - především asi časový, protože sehnat suroviny, které nebudou mít žádná éčka bude fakt dost náročné. Mouku někde v bio potravinách, máslo éčka nemá, ale co třeba s droždím? Asi to bude chtít zvolit i správný recept. No nevím, to bych snad i nějaké to éčko snad raději přehlídla.

Re: Lze připravit vůbec chleba bez éček?

PříspěvekNapsal: pon 07. dub 2014 10:20:23
od Eliška Tomanová
Jde, ale sehnat všechny suroviny bude trvat mnohem delší dobu, než samotná příprava těsta, kynutí a pečení. Zkoušela jsem to jednou a už to opakovat nebudu. Je skoro lepší se o ečka nezajímat, stejně by snad v normálním množství zdraví ublížit neměla.

Re: Lze připravit vůbec chleba bez éček?

PříspěvekNapsal: úte 29. dub 2014 12:24:00
od Lucie
Jde - ale než se na to seženou suroviny, tak vás to přestane bavit a raději si ho možná i koupíte. Těch eček v klasických surovinách není ale tolik, aby si s tím organismus neporadil, tak se není čeho bát.

Re: Lze připravit vůbec chleba bez éček?

PříspěvekNapsal: čtv 29. kvě 2014 14:36:16
od Andrea Tomášková
Na takovou otázku je pom+ěrně snadná ospověď - asi ano, ale sehnat všechny suroviny tak, aby žádná neobsahovala ečka je nadlidský úkol a dost možná i ztráta času. Ono to podle mého názoru s těmi éčky až tak hrozné není - samozřejmě pokud do sebe necpete různé výrobky, které je obsahují s skutečně nadměrném množství. Nebála bych se upéct chleba z běžně dostupných surovin.