žádný konkrétní výrobek ti asi neřeknu, to už si nepamatuju, taky jsem se o to jeden čas zajímala....vím ale jistě, že většina produktů, které obsahovaly větší množství horších éček, tak byly hlavně nejrůznější cukrovinky, čokolády a podobně, takový ty věci, který obsahují hodně barviv...podle mě ideální nejsou ani třeba pytlíkové polévky
Na webu České potravinářské inspekce nějaký takový seznam je. Myslím že se tím zabýval i D-Test. V každém případě je potřeba si přečíst složení potraviny a hned víte, na čem jste. Osobně si k těm hodnotám ještě alespoň 25 % přidávám, protože ti výrobci tam v mnoha případech správnou hodnotu raději určitě nenapíšou.
Zajímavé informace najdete i na www.potravinynapranyri! Nechala jsem si to posílat na mail, a díky tomu jsem už přestala kupovat mnoho potravin! Jsou to naprosto seriózní a ověřené informace, potraviny testují a tak. Doporučuji!
Nejvíc pochybných éček jsem objevila v takových těch pytlíkových polotovarech - polévky, máčky a podobné. Asi by zdraví škodlivé být neměly, když se to s nimi prodává, ale já tomu moc nevěřím. Kšeft je kšeft a peníze jsou peníze, a občas to vypadá, že výrobcům, dovozcům i prodejcům je úplně jedno, co jíme - hlavně když vydělají. Kdyby ale člověk měl zkoumat podrorně složení každé potraviny, tak by asi nakonec skoro nic nekoupil...
To je jednoduché - všem, která nějaká éčka obsahují. Pak jich ale na výběr k jídlu moc nezbyde, protože mám pocit, že ta éčka jsou opravdu snad skoro ve všem. Dougfejme, že náš organismus už je na ně zvyklý a máme dostatek protilátek
ve všech potravinách, které obsahují éčka, ale prodávají se, nejsou éčka nebezpečná a není tedy potřeba se jim vyhýbat. Obecně by se ale dalo říct, že žádná éčka nejsou pro naše zdraví nějak prospěšná, jen jsme na ně už získali nějakou imunitu a tak se s nimi tělo dokáže vypořádat. Éčkám se prostě v moderní výrobě potravin už nevyhneme, a to ani v případě, že si všechno budeme pěstovat a chovat sami někde na farmě. Musíme krmit, hnojit atd. a tak se nakonec éčka v nějaké podobě dostanou naprosto všude, i kdyžtřeba jen v malinkatém množství.
Nejvíc různých škodlivých éček je v asi cukrovinkách. Přidává se tam mnoho barviv a dochucovadel, a většina z nich jsou zdraví škodlivá éčka. Smutné je, že tyhle věco jsou určené především děterm, ale to samozřejmě výrobcům a prodejcům nevadí - hlavně, když se to prodává. Zdraví spotřebitelů je vedlejší, protože to není jejich zdraví.
Na všech potravinách je uvedeno, jaká ečka obsahují. Nejhorší jsou barviva a zvýrazňovače chutí a vůní - tedy především to, co je pro děti . Ideální je se podívat na seznam, která ečka jsou škodlivá a když je ve složení na obalu uvidíte, tak to okamžitě vrátit do regálu!
Úplně nejvíc nebezpečných eček je v různých sladkostech a biombonech - sladidla, ochucovadla, barviva. Na ty si dávejte největší pozor! Smustné je, že to nejvíc jedí děti, ale to je asi výrobcům úplně jedno - vždyť nejde o nic jiného než o peníze...