jednou jsem si na internetu stáhl takový seznam, kde byl právě výpis těch živočišných éček, tohle jsou některá z nich...E1100, E1103, E1517, E304, E430.
Já osobně se éčkům maximálně vyhýbám, a to i když jsou takzvaně živočišná - přírodní. Někteří výrobci prý chemická éčka dokonce vydávají za přírodní - a docela bych tomu věřila. Zisk je pro ně důležitější než zdraví.
Na netu jsou nějaké seznamy, ale když jsem porovnala živočišná éčka s "chemickými", našla jsem v několika případech shodná. Je to divné, možná chyba některého z autorů. Od určité doby jsem se o éčka přestala zajímat, protože jsem začala mít dojem, že jsou ve všem a že bych teda pak snad nic neměla jíst . Někdy je fakt lepší být v nevědomosti.
Ony jsou živočišná éčka? To slyším poprvé. Já myslel, že ta proslavená éčka jsou jen produkt civilizace a výrobců potravin. Jdu zkoumat na netu, jak to doopravdy je, a jestli něco zajímavého najdu, tak to sem určitě napíšu.
Hledal jsem, ale nenašel. Originál živočišná ečka asi nejsou, a pokud ano, tak jsou prostě někde důkladně utajená. Zato těch civilizačních chemických eček je víc než dost.
Docela zajímavý článek o éčkýách je přímo tady na stránkách v části témata. Dočetla jsem se tam, že mimo jiné jsou v pohodě tato éčka z přírodních látek, hlavně různé vitamíny - vitamin B2 - E101, vitamin E - E309 nebo lecithin - E322. Prospěšné éčko je i včelí vosk - E901.
Éček živočišného původu moc není, a dokonce ani všechny nejsou bezpečné. To mne docela překvapilo. Ono se to nějak uměle získává z těch přírodních látek a přitom zřejmě dojde k nějakým přeměnám. Ta ečka jsou teď už docela věda a aby člověk, věděl, co kupuje, musel by mít sebou nějaký seznam. Možná lepší se o to nezajímat a jíst pestrou stravu z čerstvých potravin.
Není jich mnoho, ale i tak by to byl docela dlouhý seznam. Nejde ale jen o to, která jsou živočišného původu, ale i jak se získávají a jak moc jsou škodlivá. I taková totiž mezi nimi jsou. Chce se to podívat třeba na webové stránky potravinářské inspekce, ale aktualizovaný seznam je i tady v tématech.